Witam wszystkich.
Kocham ten system, ale jest problem z internetem.Co jakiś czas (czasami co kilka minut, czasem co pół godziny) internet wyłącza się mino, iż ikonka sieci jest aktywna.Za jakieś pół minuty ponownie działa.Pojawia się informacja,iż sieć jest wyłączona i trzeba ją skonfigurować.Zaznaczam ,że ikonka połączenia sieciowego jest cały czas aktywna jakby było połączenie.
Internet jest po kablu z Vectr....
Zmieniałem już kabel sieciowy,kartę sieciową i nic nie pomogło.W zaporze systemowej dla pewności raz pozaznaczałem kilka rzeczy, ale to nic nie zmieniło, więc zostawiłem tak jak było po instalacji systemu.Nie zmieniam też nic w ustawieniach sieciowych, po prostu wszystko jest automatycznie ustawione.
Dzieje się to tylko na systemie Rosa, nieważne czy KDE,Gnome,Plasma oraz czy R5-6-7-8 .W innych systemach linuksowych ( Mint, Zorin OS, Netrunner ) działa ok.
Jestem zwykłym użytkownikiem linuksa i proszę o ewentualne w miarę proste porady jak temu zaradzić, bo chciałem zostać przy tym systemie.
Internet zrywa co jakiś czas ROSA FRESH R8 PLASMA x64
Re: Internet zrywa co jakiś czas ROSA FRESH R8 PLASMA x64
Bardzo dziwne, na kablu coś takiego nie powinno mieć miejsca. Ciekaw jestem jak jest na PCLinuxOS lub OpenMandrivie?
Dziwna sytuacja a próbowałeś podłączyć inny router lub modem bo tutaj można szukać problemu. Pamiętam że jak kiedyś instalowałem system OpenMandriva 2014.2 to też miałem problemy z internetem ale wszedłem w ustawienia sieciowe i zaznaczyłem połączenie przewodowe i wszystko było ok.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
Mam modem Cisco EPC3008 bez wi-fi.Nie mam w nim możliwości jakichkolwiek zmian w ustawieniach.
Nie sądzę aby to była wina modemu, ponieważ zrywanie internetu występowało by niezależnie od systemu.A tak nie jest.
OpenMandriva 3.0 nie chce mi się nawet live z cd czy pendrive odpalić.
Dziękuję za odpowiedzi i będzie trzeba poszukać na stałe innego systemu.
Nie sądzę aby to była wina modemu, ponieważ zrywanie internetu występowało by niezależnie od systemu.A tak nie jest.
OpenMandriva 3.0 nie chce mi się nawet live z cd czy pendrive odpalić.
Dziękuję za odpowiedzi i będzie trzeba poszukać na stałe innego systemu.

A ja używam routera Airbox od Orange i jestem z niego bardzo zadowolony, bo jest po prostu uniwersalny działa mi na wszystkich dystrybucjach Linuksa a nawet w windowsie.Bardzo polecam.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
Witam ponownie.
Jednak cierpliwość popłaca.
Za radą Roberta podłączyłem do modemu ( znalazłem w zakamarkach szafy) router Asusa i co się okazało.Internet śmiga bez żadnych zacięć.
Dziękuję wszystkim.
Temat do zamknięcia.
Jednak cierpliwość popłaca.
Za radą Roberta podłączyłem do modemu ( znalazłem w zakamarkach szafy) router Asusa i co się okazało.Internet śmiga bez żadnych zacięć.
Dziękuję wszystkim.
Temat do zamknięcia.