ROSA Linux - forum społeczności polskojęzycznej. Wszyscy zainteresowani i przyjaciele ROSA Desktop są mile widziani. Pytaj, wspieraj, zgłaszaj problemy i zapotrzebowania na pakiety oprogramowania. W miarę możliwości znajdziesz tutaj wsparcie w rozwiązaniu problemów technicznych z instalacją oraz użytkowaniem tej przyjaznej dla nowicjuszy dystrybucji Linuksa.
Trzeba wywalić stare jądra i niepotrzebne pliki. W Kubuntu to po prostu " sudo apt-get autoremove" a tu jeszcze nie czytałem. Nawet nie wiem czy jest coś podobnego. Nie wiem też jak wygląda sprawa defragmentacji plików. Podobno w Linuxsie nie ma tego problemu, ale nie jestem pewien do końca. U mnie to Startup finished in 1.711s (kernel) + 2.692s (initrd) + 1min 25.543s (userspace) = 1min 29.947s Czemu tak długo to też nie wiem, ale chyba mam multum plików /home, więc jak je zeskanuje, to czas upływa.
A ja mam minimum plików gdy usunę cache z Chromium to o około 5 sekund jest szybciej.A jeżeli chodzi o polecenia to jest tylko urpme --auto-orphans i urpmi --clean.
Robert писал(а):A ja mam minimum plików gdy usunę cache z Chromium to o około 5 sekund jest szybciej.A jeżeli chodzi o polecenia to jest tylko urpme --auto-orphans i urpmi --clean.