Alien
Alien
Witam zainstalowałem pakiet Alien,ale nie wiem jak konwertować pliki deb na rpm,czy mógłby ktoś z Was mi wytłumaczyć jak to się robi.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110
Re: Alien
Код: Выделить всё
alien --to-rpm XXX.rpm
man alien
alien --help

To jeszcze raz ja,coś mi nie wychodzi a dokładnie to;
robson@robson ~ $ alien --to-rpm ubuntu-tweak.deb Warning: alien is not running as root! Warning: Ownerships of files in the generated packages will probably be wrong. File "ubuntu-tweak.deb" not found. robson@robson ~ $
Robert
Cóż, warto zacząć h tego, że ubuntu tweak tool nie będzie działać poza terenem Ubuntu (i jego pochodne).
Dalej, alien pisze że musi być uruchomiony z pod roota.( Najlepiej użyć fakeroot.) Również nie dopisała ścieżka do pliku ubuntu-tweak.deb. Albo warto najpierw przejść do folderu w którym leży ubuntu tweak przez zespół
Cóż, warto zacząć h tego, że ubuntu tweak tool nie będzie działać poza terenem Ubuntu (i jego pochodne).
Dalej, alien pisze że musi być uruchomiony z pod roota.( Najlepiej użyć fakeroot.) Również nie dopisała ścieżka do pliku ubuntu-tweak.deb. Albo warto najpierw przejść do folderu w którym leży ubuntu tweak przez zespół
cd /ścieżka do folderu/
To Twoim zdaniem nie ma sensu konwertować tego pliku bo i tak nic z tego nie będzie?
W Rosie, na pewno nie będzie działać. I nie ma specjalnego znaczenia, menu ustawień Rosy, sprawia, że około samo... 

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy znasz jakiś program do czyszczenia śmieci w systemie oprócz BleachBit oczywiście.
A z czym nie radzi sobie bleachbit? Jeśli chcesz wyczyścić osierocone pakiety (ta drużyna poza zasięgiem, użyj jej na własną odpowiedzialność):
# urpme --auto-orphans